Perhepedistä omaan sänkyyn?

Onko muillakin huonosti nukkuvia lapsia? No, meillä ainakin on.
Jo odotusaikana ollaan mietitty tarkkaan mikä pinnasänky, mitkä lakanat, mikä reunapehmuste sekä minne sijoitetaan sänky. Ollaan mietitty sitä suloista pientä tuhisevaa omassa sängyssään.

Totuus on ollut ihan jotain muuta. Suloinen pieni tuhiseva ollut kummallakin kerralla mutta sänky, se ollut aina tyhjä. Maxine taisi nukkua jopa pari yötä pätkissä pinnasängyssään. Eveline ei  kuitenkaan nukkunut kun pari tuntia yhteensä koko pinnasängyssä ennen kun myytiin pois,  uudenveroisena. Kummatkin tytöt nukkuneet meidän vieressä, Maxine siirtyi omaan sänkyyn 3-vuotiaana mutta kokonaisia öitä rupesi nukkumaan vasta 6-vuotiaana. Hän kuitenkin nukkui suht hyvin, heräsi vain sen kerta yö.
Eveline, hän ei ole koskaan ymmärtänyt nukkumisen päälle paitsi tissi suussa äidin vieressä. Yöheräämisiä ollut vauvasta asti paljon, siis oikeasti paljon. Viime syksynä saatiin neuvolan kautta uniohjaaja kenen kanssa toteutettiin meille sopiva unikoulu, oltiin kaikki loppu siihen 1-2h välein heräilyyn. Tarkoitus olisi opettaa Eveline omaan sänkyyn, jos se rauhoittaisi yöt. Toisin kävi, liki 3kk valvottiin kaikki ja ei saatu mitään tulosta. Aina ollaan tiedetty että tuo neiti on jääräpää mutta että näin jääräpää. 3kk jälkeen tuli kuitenkin oma jaksaminen vastaan niin vahvasti että luovutettiin. Meille tarjottiin myös sairaala unikoulua mutta emme halunneet lähteä siihen. Etenkään kun ei ollut vielä kaikki tutkimukset liittyen refluksiin tehty, ei voitu poissulkea että valvomisen taustalla olisi kipuja yms.
Ja no, oppihan se Maxinekin nukkumaan jossain vaiheessa…

Alkuvuodesta plussasin ja sen jälkeen alkoi oksentelu, en ole pystynyt ajatella koko unikoulua koko keväänä. Ollaan paljon puhuttu ja mietitty Markon kanssa miten nukutaan kun vauva syntyy, missä Eveline ja minne vauva? Pinnasänkyä ei haluttu ostaa mutta Marko bongasi paikalliskirppikseltä kehdon missä renkaat alla, se haettiin ja päätettiin että se on vauvan paikka ja Eveline jatkaa meidän kanssa perhepedissä. No, helppo se on nyt päättää tälläistä…

Jotain kuitenkin kävi ja aloin pikkuhiljaa miettimään tässä kuukausi sitten Evelinen siirtoa omaan sänkyyn. Mitä jos kuitenkin kokeiltaisiin? Juhannuksena katselin anoppilassa Markon vanhaa jatkettavaa sänkyä vierashuoneessa ja ääneen mietin että mitä jos otettaisiin se meille kokeiluun, kokeillaan mitä Eveline olisi mieltä. No, maanantaina sänky oli meillä.
Kaikkien yllätykseksi niin Eveline tykästyi sänkyyn heti, pedattiin se yhdessä ja vietiin sinne lemppari unilelut. Oli aika päikkäreille ja kysyin että mennäänkö Evelinen omaan sänkyyn nukkumaan – ”JOOO” sain vastaukseksi. Sinne hän nukahti ja nukkui sen 1,5h. Toki, ei hän sinne yksin nukahtanut vaan makasin vieressä ja silittelin. En uskaltanut hurrata vielä koska yö oli tulossa ja nehän ne vaikeimmat aina ollut.
Neiti otti kuitenkin ja yllätti kaikki! Nukahti jälleen hyvin sänkyynsä, eka sai tissi huikan minkä jälkeen silittelyyn nukahti. Kun reilu tunnin kuluttua nukuttamisesta alkoi kuulua itkua sängystä kirosin jo Markolle että sellainen yö sitten tulossa.. Nukahti kuitenkin taas hyvin silittelyyn minkä jälkeen nukkui aamu puoli kahdeksaan omassa sängyssä minkä jälkeen kömpi viereeni ja jatkoi tunnilla unia vielä. Ihan uskomatonta! Itsehän toki en nukkunut koska en ollut tottunut tälläiseen ja vähän väliä tarkistin että kai lapsi hengittää kun ei herää yöllä?!

Toinen yö meni samalla kaavalla, illalla heräsi kerran itkemään sänkyyn mutta silittelyn jälkeen nukahti ja nukkui heräämättä aamu seitsemään, minkä jälkeen kömpi viereen ja nukkui puoli yhdeksään.
Ja nyt, kolmas yö alkamassa ja vielä ei ole edes herännyt ensimmäistä kertaa- eli katsotaan!

Olen varma että viime syksynä ei Eveline ollut vain valmis omaan sänkyyn vielä. Hän on aina tarvinnut äärimmäisen paljon läheisyyttä ja sitä pystyi tankkaamaan myös yöllä. Nyt on aikaa kulunut se reilu puoli vuotta ja ensi viikolla tulee 2-vuotta täyteen, eli nyt oli se oikea aika!

Pidät ehkä myös näistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *